Socken/stad: Skön

Kalvmagen togs ut i vanlig ordning, skars upp vid magmunnen och tömdes på sitt innehåll. Då kalven endast var några dagar gammal, bestod detta innehåll huvudsakligast av ostmassa och magslem. Ibland kunde kalven ha slickat i sig hår, höstrån o.d. som då måste avlägsnas. När såväl magsäcken som massan rengjorts, lades massan in i magsäcken tillika med lite salt. Magsäcken tillslöts med en pinne, som fördes sicksack genom sidorna i närheten av snittet. "Käsen" var därmed färdig för användning. Under mellantider för ostberedningar förvarades den ofta uppstucken under en takås i bryggstugan, där den torkade. Den kunde då ibland anta rätt oaptitliga färger. När den vid nästa ystning skulle användas, mjukades den upp i ljumt vatten och nedlades i den för ystning avsedda mjölken under behövlig tid. Därefter sattes den åter på sin plats under takåsen.

Mattias Oskar Johannes Svedberg: Från gamla Skön. Del I, sid. 57. Sundsvall 1947.